نشتی آب یخچال را چگونه برطرف کنیم ؟
یخچال در دسته لوازم خانگی پرمصرف قرار دارد به همین دلیل بسیار زود دچار استهلاک و در نتیجه خرابی میشود .
یکی از مشکلاتی که در تمامی یخچالها فارغ از برند و کیفیت آنها متداول است ، نشتی آب است. نشتی آب یخچال دلایل گوناگونی دارد که برخی از آنها چندان جدی نیستند و با چند راهکار خانگی میتوان آنها را رفع کرد.
اما وجود این مشکل ممکن است زنگ خطری برای مشکلات جدیتر باشد .
بنابراین ریشهیابی علت نشتی یخچال از جمله مواردی است که هر فردی باید به آن مسلط باشد. در ادامه این مقاله در وب سایت ایران کمپانیسایت ایران کمپانی در تلاشیم تا شما را به طور کامل با 9 علت نشت آب از یخچال آشنا کنیم.
دلایل نشتی آب یخچال چیست ؟
همانگونه که گفته شد نشتی آب یخچال دلایل گوناگونی دارد که اشراف به آنها میتواند به یافتن راحترین و در دسترسترین راه حل کمک کند. در ادامه به برخی از دلایل رخ دادن این مشکل و راههای مرتفع کردن آن اشاره میشود .
خرابی لاستیک یخچال :
بروز کوچکترین مشکلی در لاستیک درب یخچال موجب نشتی آب یخچال میشود. در این حالت درب یخچال کامل بسته نمیشود بنابراین دمای یخچال کاهش پیدا میکند. افزایش چگالش یخچال و کاهش دمای آن منجر به نشت آب میشود. تجمع مواد غذایی یا گردوخاک از جمله عواملی هستند که میتوانند مانع از بسته شدن درب یخچال شوند. خرابی درزگیرهای درب یخچال منجر به افزایش رطوبت یخچال و تجمع آب در سینی تخلیه میشود. سرریز شدن شدن سینی تخلیه خود را با نشتی آب از یخچال نشان میدهد.
برای مرتفع کردن این مشکل راهکارهای زیر میتواند کارگشا باشد :
در بازههای زمانی مشخص یخچال از آلودگیهای محیطی پاکسازی شود در این صورت هرگز تجمع این قبیل آلودگیها نمیتواند مانع از بسته شدن درب و در نتیجه نشت آب شود.
تراز بودن یخچال مورد بررسی قرار گیرد. تراز نبودن یخچال مانع از بسته شدن کامل درب آن میشود.
اگر لاستیک یخچال دچار خشکی شده است میتوان با کمک آب گرم آن را نرم کرد. همچنین وازلین به درزگیری یخچال کمک میکند. اگر لاستیک دچار پوسیدگی یا ترک شده باشد بهتر است که تعویض شود .
نشتی آب یخچال به دلیل مسدود شدن لوله تخلیه :
جمع شدن آب یخچال در بسیاری از مواقع به مسدود شدن لوله تخلیه مربوط میشود . تمامی یخچال و فریزرهای بدون برفک دارای یک چرخه یخ زدایی هستند که مطابق با آن یخ و برفک تشکیل شده روی سیم پیچهای اواپراتور ذوب و به سینی خارج از یخچال منتقل میشود. گاهی این لوله انتقال به دلیل تجمع مواد غذایی یا یخ زدگی مسدود میشود. به همین دلیل آب به درون یخچال برگشته و موجب خیس شدن آن میشود.
برای مرتفع کردن مشکل نشت آب یخچال به دلیل مسدود شدن لوله تخلیه لازم است موقعیت قرارگیری لوله تخلیه شناسایی شود . لوله تخلیه در پشت کشوهای داخلی دستگاه قرار دارد اما مکان دقیق قرارگیری آن بسته به مدل یخچال میتواند متفاوت باشد. اگر گرفتگی لوله به دلیل یخزدگی باشد میتوان با کمک آب جوش و کشیدن یخچال از برق برای چندین ساعت، این مشکل را مرتفع کرد. همچنین گرفتگی حاصل از تجمع زباله را میتوان با آب گرم و جوش شیرین از بین برد. لازم به ذکر است با استفاده از یک سیم ضخیم نیز میتوان لوله را باز کرد.
پوشیده شدن تبخیرکننده (اواپراتور) از یخ یا برفک :
پوشیده شدن تبخیر کننده با برفک یا یخ خود را با صدا دادن یخچال و سرد نشدن داخل آن نشان میدهد. شایعترین دلیل رخ دادن این مشکل به افزایش دما و پوشیده شدن اواپراتور با یخ مربوط میشود. در این صورت فرایند دیفراست به یخزدایی کمک نمیکند. در نتیجه هوا نمیتواند به منظور خنک کردن داخل یخچال از فن عبور کند. به منظور برطرف کردن این مشکل لازم است کمپرسور تعمیر شود. همچنین فرایند یخزدایی از روی اواپراتور، صورت گیرد. این امر اندکی تخصصی است و بهتر است برای اجرایی کردن آن از تکنسینهای این حوزه کمک گرفته شود .
سینی تخلیه یخچال :
نشتی آب اگر از زیر یخچال باشد میتوان حدس زد که مشکل به سینی تخلیه مربوط میشود. تمامی یخچالها در نزدیکی کمپرسور خود یعنی زیر یخچال یک سینی تخلیه دارند که آب حاصل از چرخه یخزدایی در آن میریزد. آب جمع شده در این سینی به وسیلهی گرمای تولید شده از کمپرسور تبخیر میشود. قرارگیری دائمی این سینی در معرض رطوبت، موجب پوسیدگی آن میشود. همچنین در گذر زمان امکان بروز ترک و شکستگی نیز وجود دارد. بروز هر کدام از این مشکلات خود را با نشتی آب یخچال نشان میدهد. در جهت مرتفع کردن این مشکل کافیست که این سینی تعویض شود. لازم به ذکر است گاهی اوقات علت نشتی آب به جابجایی سینی مربوط میشود. در این صورت کافیست که سینی در جای خود قرار داده شود.
نشتی آب یخچال از قسمت یخساز یا آب سردکن :
گاهی نشتی آب یخچال به آسیب دیدگی یخساز یا آب سردکن مربوط میشود. از جملات مشکلاتی که اصولا در این نواحی رخ میدهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• شل شدن اتصالات لولههای آب یخساز: در صورت بروز این مشکل آب در زیر یخچال جمع میشود.
• فرسودگی یا ترک خوردگی پیچ و مهرهها: فرسودگی پیچ و مهرهها نیز منجر به جمع شدن آب در زیر یخچال میشود.
• ترک خوردن یا سوراخ شدن شلنگهای پلاستیکی: اگر آب جمع شدن در درون یخچال باشد میتوان حدس زد که شلنگها دچار پیچخوردگی، ترک یا سوراخ شده اند.
• خراب شدن سوئیچ پدال آب سردکن: سوئیچ پدال آب سردکن از یک محرک و اهرم فشار تشکیل شده است. با فشار دادن پدال، سوئیچ سیگنالی برای روانه شدن آب به شیر برقی ارسال میکند. اگر اهرم سوئیچ آسیب دیده باشد دریچه نمیتواند کاملا بسته شود در نتیجه آب نشت میکند.
اگر نشتی آب یخچال موجب تجمع آب در قسمت زیر یا پشت یخچال شده باشد لازم است در وهله اول سینی تخلیه بررسی شود. اگر مشکل مربوط به این ناحیه نبود نوبت به بررسی لوله آب منتهی به یخساز میرسد. این لوله در بخش بیرونی یخچال واقع شده است و آسیب دیدگی آن منجر به چکه کردن و تجمع آب میشود.
اگر نشتی آب یخچال به آسیبدیدگی شلنگ یخساز مربوط باشد، لازم است شلنگ تعویض شود. گاهی اوقات تعویض اتصالات نیز الزامی است. بعد از نصب شلنگ جدید باید از محکم بودن اتصالات اطمینان حاصل کرد تا مشکل نشتی آب یخچال مجددا تکرار نشود. اگر مشکل به خراب شدن سوئیچ پدال آب سرد کن مربوط باشد تنها گزینه پیش رو تعویض است.
جمع شدن آب زیر جامیوهای :
نشتی آب یخچال تنها موجب تجمع آب در بخشهای بیرونی یخچال نمیشود. یکی از متداولترین مشکلات یخچالها به جمع شدن آب در کف یخچال یا جامیوهای مربوط میشود. اصولا این مشکل زمانی نمود پیدا میکند که سیستم دیفراست آسیب دیده باشد. بنابراین علت رخ دادن این مشکل به یکی از موارد زیر مربوط میشود :
• خرابی سنسور دیفراست یخچال
• خرابی المنت یا هیتر
• خرابی ترموفیوز
• یخ زدن مسیر خروجی آب
• گرفتگی لوله آب یخچال
برای برطرف کردن نشتی آب حاصل از این مشکل باید کاور یخچال باز شود تا سلامت قطعات دیفراست یعنی سنسور ، المنت ، ترموفیوز ، اواپراتور و ترمودیسک مورد بررسی قرار گیرد. می توانید تست سنسور یخچال را به تکنسینهای این حوزه بسپارید.
نشت آب به دلیل آسیب دیدگی شیر ورودی آب یخچال :
نشتی آب یخچال اگر موجب جمع شدن آب در پشت یخچال شود میتوان نتیجه گرفت که شیر آب یا لوله آب نشتی دارد. برای اطمینان یافتن از این مشکل کافی است که یخچال از برق کشیده و سلامت لولههای آبی که از دیوار به یخچال میرسد بررسی شود. لازم است که لوله آبی که از زیر فریزر به یخچال میرسد نیز مورد بررسی قرار گیرد. لازم به ذکر است این مشکل میتواند به پیچ باز و بسته کردن شیر آب نیز مرتبط باشد. اگر لولههای آب آسیب دیده باشند تعویض آنها الزامی است .
نشتی آب یخچال به فیلترها :
نشتی آب یخچال ممکن است به تجمع رسوب در فلیتر مربوط باشد. رسوب گرفتگی فیلتر منجر به ترک خوردن شلنگ و در نتیجه تجمع آب میشود. گاهی ممکن است مشکل به شیوه قرارگیری فیلتر مربوط باشد. برای مرتفع کردن این مشکل لازم است شلنگ آب بسته و فیلتر تعویض شود. همچنین گاهی لازم است شلنگهای آسیب دیده و پوسیده نیز تعویض شوند. در نهایت باید این نکته را متذکر شد که تعویض هر شش ماه یکبار فیلتر الزامی است.
آسیب دیدگی مخزن آب :
گاهی نشتی آب یخچال ریشه در آسیب دیدگی مخزن آب دارد. تنها راهکار حل این مشکل تعویض مخزن آب است .
علت نشت آب از زیر فریزر :
نشت آب از فریزر به یکی از دلایل زیر مربوط میشود :
• در بخش انتهایی دیواره فریزر یک سوراخ تعبیه شده است که به آن سوراخ لوله فاضلاب میگویند. این سوراخ اگر دچار گرفتگی شود منجر به نشت و آب دادن فریزر میشود.
• بروز خرابی در المنت کف نیز خود را با نشت دادن آب نشان میدهد.
• کم شدن برودت محیط داخلی فریزر موجب عرق کردن بدنه آن و در نتیجه نشت آب میشود. مشکل کم شدن برودت به آسیب دیدگی قطعاتی همچون دیفراست یخچال و کمپرسور مربوط میشود .
معایب حاصل از نشت آب از یخچال :
نشتی آب یخچال در وهله اول منجر به آلودگی و کثیفی فضای درون یخچال میشود. در واقع تجمع آب در درون یخچال یا فضای اطراف آن شرایطی را برای رشد قارچ، کپک، میکروب و … فراهم میکند. همچنین تجمع آب در طولانی مدت با بوی ناخوشایند گندیدگی همراه است. خیس شدن محیط آشپزخانه از دیگر پیامدهای نشت دادن آب از یخچال است. بدون شک خشک کردن این آب مستلزم صرف وقت و انرژی بسیار زیادی است.
نشتی آب یخچال ممکن است منجر به برق گرفتگی و حتی آتشسوزی شود. همچنین پوسیدگی و زنگزدن بخشهای فلزی یخچال همچون ستونها از دیگر معایب نشت دادن آب از یخچال است. نفوذ آب به بخشهای مختلف یخچال با خسارات جبران ناپذیری همچون سوختن موتور یخچال همراه است. تمامی موارد ذکر شده به خوبی گویای اهمیت بررسی علت نشتی آب از یخچال است .
راههای جلوگیری از نشتی آب یخچال :
نشتی آب یخچال امری گریز ناپذیر است اما انجام برخی اقدامات پیشگیرانه میتواند احتمال رخ دادن آن را به حداقل برساند. در همین راستا چندین توصیه کاربردی ارائه میشود که بکارگیری آنها خالی از لطف نیست .
• توجه به نظافت یخچال
• جلوگیری از ریختن مواد غذایی در یخچال
• ممانعت از جرم گرفتگی یخچال
• بررسی مستمر لوله تخلیه و جلوگیری از گرفتگی آن
• بررسی سینی روی موتور و تعویض آن قبل از پوسیده شدن
• بررسی هر سه ماه یکبار شلنگهای پشت یخچال
• تمیز کردن مستمر شلنگهای یخچال
• بررسی و رفع گرفتگی فاضلاب یخچال
نشتی آب یخچال میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مقاله به آنها پرداخته شد. گاهی مرتفع کردن این مشکلات مستلزم داشتن دانش وسیعی نیست بنابراین هر کسی از عهده آن برمیآید. اما در برخی مواقع نمود این مشکل ممکن است گواه مشکلات جدیتر و حادتر باشد. در این صورت بهترین راهکار کشیدن یخچال از برق و تماس با تکنسینها و متخصصان این حوزه است. در واقع انجام هرگونه اقدامات خودسرانهای با عواقب جبرانناپذیری همراه خواهد بود.
سوالات متداول درباره نشتی آب یخچال :
1-چرا آب از زیر یخچال نشت میکند ؟
دلایل نشتی آب یخچال بسیار متفاوت است اما معمولا دلیل نشت آب از زیر یخچال را میتوان به خرابی قسمت فاضلاب مرتبط کرد .
در واقع گرفتگی فاضلاب موجب تجمع آب در زیر یخچال میشود زیرا یخچال بعد از عملیات دیفراست نمیتواند آبهای جمع شده را تخلیه کند .
از دلایل دیگر بروز این مشکل ، عرق کردن بدنه یخچال است. عرق بدنه یخچال بر اثر نیروی جاذبه به پایین کشیده و در بخش زیرین یخچال جمع میشود . در یخچالهای نوفراست ، خرابی المنت یخچال نیز ممکن است موجب بروز این مشکل شود .
2-علت نشت آب روی موتور یخچال چیست ؟
فرایند تولید سرما توسط یخچال با تولید برفک همراه است. در یخچالهای دیفراست خود فرد برفکها را جدا میکند اما این عملیات در یخچالها نوفراست توسط دستگاه صورت میگیرد. برفکها بعد از آب شدن به کاسه یا سینی که در بالای موتور قرار دارد، منتقل میشوند. آب جمع شده در اثر گرمای موتور یخچال تبخیر و ناپدید میشود. اگر در این سیستم کوچکترین مشکلی نمود پیدا کند، کاسه موتور بیش از اندازه پر از آب میشود. سرریز شدن این کاسه از عوامل نشتی آب یخچال روی موتور است.
3- میتوان لولههای آب یخچال را یخ زدایی کرد .
اگر نشتی آب یخچال ریشه در یخ زدن لولههای آب یخچال داشته باشد لازم است در قدم اول یخچال از برق کشیده شود. در قسمت پایین یخچال پنلی وجود دارد که با برداشتن آن میتوان به لوله یا کانال تخلیه دسترسی پیدا کرد. سر لوله را در یک سطل قرار دهید و با کمک آب گرم یا سشوار آن را یخزدایی کنید. برای تشخیص نقاط یخزده میتوان از حرکت انگشتان دست کمک گرفت. سخت بودن هر بخشی از شلنگ نشانه یخزدگی آن است .
4-نشت آب از پشت یخچال نشانه چیست؟
در بیشتر مواقع نشتی آب یخچال از قسمت پشت نشانه دهنده سوراخ شدن کاسه کمپرسور یخچال است. از طرف دیگر پوسیدگی کاسهی روی کمپرسور نیز میتواند موجب بروز این مشکل شود. از دیگر دلایل بروز این مشکل میتوان به دیفراست بیش از اندازه، لبریز شدن آب از کاسهی روی موتور، سوراخ شدن شیلنگهای ورودی آب، جدا شدن اتصالات و جدا شدن فیتینگ های فیلتر ورودی آب اشاره کرد. لازم به ذکر است تزریق بیش از اندازه گاز موجب آب شدن برفک لوله های گاز متصل به کمپرسور و نشت آب میشود.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره تعمیرات و سرویس های دوره ای انواع لوازم خانگی هم با ایران کمپانی در تماس باشید .